Το Κιβέρι είναι ένα γραφικό χωριό δίπλα στην θάλασσα με 995 κατοίκους. Οι ντόπιοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία, τη γεωργία, τη κτηνοτροφία, ενώ τα τελευταία χρόνια ανθεί στην περιοχή και ο τουρισμός. Ως προς την ονομασία του χωριού ορισμένοι υποστηρίζουν ότι δόθηκε στην περιοχή όταν ο Καποδίστριας κυβερνούσε από εκεί για ένα μικρό διάστημα. Έτσι προέκυψε το κυβερνείο ή Κυβέρι και τελικά Κιβέρι.
Η περιοχή κατοικείται σίγουρα από τα αρχαία χρόνια καθώς έχουν ανακαλυφθεί μυκηναϊκοί τάφοι. Συνεχής ήταν η κατοίκηση του τόπου ανά τους αιώνες. Στο μεσαίωνα υπήρχε εκεί ισχυρό κάστρο των Φράγκων, στους οποίους ανήκε ως το 1389. Από τότε το Κιβέρι ανήκει στους Βενετούς ως το 1481 οπότε περνά κατεστραμμένο στους Τούρκους. Το Μάρτιο του 1824 το Κιβέρι έγινε κέντρο εμφύλιων συγκρούσεων. Οι δυνάμεις των αντιπάλων κυβερνήσεων Κρανιδίου και Ναυπλίου ήρθαν αντιμέτωπες στη περιοχή.
Στην παράλια του χωριού σώζονται δύο χαρακτηριστικά σπίτια παλαιότερων εποχών που μοιάζουν με πύργους. Η παραλία του Κιβερίου είναι ο σημαντικότερος πόλος έλξης για τους επισκέπτες γιατί είναι από τις καθαρότερες του νομού. Νότια του χωριού υπάρχει πηγή γλυκού νερού ο Ανάβαλος, που υδροδοτεί μεγάλο μέρος του νομού. Μάλιστα στη περιοχή αναβλύζει γλυκό νερό και σε υποθαλάσσιες πηγές. Τέλος στο κοντινό χωριό Σπηλιωτάκης υπάρχουν τα ερείπια της αρχαίας πόλης Ελαιούς και ο ναός της θεάς Δήμητρας. Πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι η Ελαιούς χρησίμευε ως οχυρό για τη προστασία των κοντινών αρχαίων οδών.
Στο Κιβέρι λειτουργούν δύο σημαντικοί για το τόπο σύλλογοι. Ο μορφωτικός σύλλογος «Κυβέρι» διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις όπως συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής και βιβλίου κ.λπ.. Ο χορευτικός σύλλογος Κιβερίου που ιδρύθηκε το 1989 έχει σκοπό να μη ξεχαστούν οι παραδοσιακοί χοροί του τόπου αλλά και της Ελλάδας. Έτσι προσπαθεί να μάθει στα νέα παιδιά παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς. Ωστόσο στις αρμοδιότητες του συλλόγου είναι και η διατήρηση των παραδοσιακών στολών του χορού.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ:
1389-1481 το Κιβέρι βρίσκεται υπό Βενετική κυριαρχία.
9 Μαρτίου 1824 στο Κιβέρι γίνεται κέντρο εμφύλιων συγκρούσεων.
1989 ιδρύεται ο χορευτικός σύλλογος Κιβερίου.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ:
Τη παραλία Κιβερίου.
Τα δύο παλιά πυργόσπιτα στη παραλία του χωριού.
Τα ερείπια του Ελαιούντα.
ΓΙΑΤΙ ΦΗΜΙΖΕΤΑΙ:
Για τη πηγή του Αναβάλου που υδροδοτεί το νομό.