Close

Ασίνη

Λίγα λόγια


Η Ασίνη είναι ένα μεγαλοχώρι , περίπου 1.200 κατοίκων, με ένα γραφικό λιμανάκι. Βρίσκεται Ν.Α. από το γραφικό Ναύπλιο. Είναι χτισμένο στους πρόποδες ενός ψηλού βουνού που έχει σχήμα αβγού και στην κορυφή του βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.  Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και με την καλλιέργεια εσπεριδοειδών και κηπευτικών.

Πως θα φτάσετε
Ακολουθώντας οδικώς την εθνική οδό Αθηνών-Τριπόλεως,  θα συναντήσετε τη σχετική σήμανση για ΄Αργος-Ναύπλιο. Αφού φθάσετε στο Ναύπλιο, στο τέλος του δρόμου που σας οδηγεί μέσα στην πόλη, ακολουθείτε πάντα τις πινακίδες που σας δείχνουν προς Τολό. ΄Ενα χλμ. πριν το Τολό θα συναντήσετε το χωριό Ασίνη. Επίσης, μπορείτε να πάτε από την Αθήνα με λεωφορεία του ΚΤΕΛ (210.51.34.588) με προορισμό το  Ναύπλιο, το Άργος, το Λυγουριό και το Κρανίδι.

Ματιές στο παρελθόν
Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, οι κάτοικοι της Ασίνης ήταν σύμμαχοι των Σπαρτιατών και ήρθαν σε σύγκρουση με τους Αργείους. Όταν σταμάτησαν οι εχθροπραξίες, ο στρατός των Αργείων το 740 π.Χ. κατέστρεψε ολοσχερώς την Ασίνη με επακόλουθο πολλοί  ντόπιοι να εγκαταλείψουν οριστικά την πόλη. Οι ανασκαφές που ξεκίνησαν το 1922 από Σουηδούς αρχαιολόγους, έδειξαν ότι η περιοχή κατοικείται από την πρώιμη εποχή του χαλκού (3000 π.Χ.). Τη μυκηναϊκή εποχή η πόλη συνδεόταν με τις ξακουστές Μυκήνες. Ακόμη και ο Όμηρος κάνει μια αναφορά για την περιοχή στον «κατάλογο των νέων» για την συμμετοχή της Ασίνης στον Τρωικό πόλεμο. Η Aρχαία Ασίνη υπήρξε μια πολιτεία στην οποία έζησαν οι Δρύοπες. Η πόλη  γύρω στο 700 π.Χ, μετά την καταστροφή της από τους Αργείους, ήταν σχεδόν έρημη. Νέοι κάτοικοι θα εγκατασταθούν στην  περιοχή γύρω στο 300 π.Χ.. Κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας, η περιοχή είχε ονομαστεί «Τζαφέραγα» όπως συνήθιζαν να την αποκαλούν οι Τούρκοι. Το όνομα αυτό της δόθηκε από τον διοικητή Αγά-Τζαφέρ. Γύρω στο 1902 μετονομάστηκε σε Ασίνη από την αρχαία πόλη Ασίνη που υπήρχε εκεί.

Τοπικές εκδηλώσεις

Το καλοκαίρι στην Ασίνη γίνονται τρία πανηγύρια. Το πρώτο είναι  της Αγίας Παρασκευής,  στις 26 Ιουλίου, το δεύτερο,  στις 6 Αυγούστου ανήμερα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, ενώ το τρίτο, το Δεκαπενταύγουστο την ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Τα τραγούδια και οι χοροί  σε συνδυασμό με το πλατύ χαμόγελο φιλοξενίας των κατοίκων, σας υπόσχονται ότι θα περάσετε ευχάριστες στιγμές.

 Επίσης στις 26 Οκτωβρίου γίνεται μεγάλο πανηγύρι στη μνήμη του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη και τέλος  Δεκεμβρίου διοργανώνεται στην περιοχή η «γιορτή του μανταρινιού».

Διασκέδαση
Υπάρχουν πολλές ψησταριές και ταβέρνες με εξαιρετικές γεύσεις καθώς και καφετέριες για όλες τις ώρες της ημέρας. Για τις βραδινές σας εξόδους  λειτουργούν ντισκοτέκ, μπαρ και νυχτερινά κέντρα με ζωντανή μουσική. 

Τοπικά προϊόντα
Το χωριό είναι χτισμένο σε κάμπο με εσπεριδοειδή, για τη νοστιμιά των οποίων φημίζεται. Παράγει επίσης ελιές και διαφόρων ειδών κηπευτικά.  Στους γύρω λόφους μοσχοβολούν  πλαγιές γεμάτες άγρια χόρτα του βουνού, χαμομήλι, ρίγανη και θυμάρι.

facebook twitter
Copyright © 2024 Smart Solutions | All rights reserved | Designed and Hosted by Smart Solutions